Skip to main content

Sprekers & events

Met trots presenteren wij

onze

geweldige 

sprekers 

DONDERDAG
1 OKTOBER

Thomas West

Auteur (lezing in Engels)
DONDERDAG 1 OKTOBER – 20.30 UUR

We zijn heel blij dat Thomas G. West een van onze sprekers is dit jaar. Hij is de auteur van de bestsellers ‘In the Mind’s Eye’ en ‘Thinking Like Einstein’. Wests eerste boek kwam 25 jaar geleden uit, hij was zijn tijd ver vooruit. Ook zijn recent verschenen boek, ‘Seeing What Others Cannot See’, is zeer inspirerend en beschrijft niet alleen de bijzondere prestaties van dyslectische mensen (en mensen met andere labels), maar onthult ook hun enorme potentieel.

Zo essentieel in het nieuwe digitale tijdperk, waar traditionele en academische vaardigheden steeds minder belangrijk worden, terwijl het vermogen om te visualiseren, patronen te herkennen en het hebben van een creatief en probleemoplossend vermogen snel in waarde toeneemt op de wereldwijde economische markt. Thomas West zal hier tijdens zijn lezing ‘ A new world shaped by dyslexics’ dieper op ingaan.

 

Mark Mieras

Wetenschapsjournalist, auteur,
spreker en dyslectisch
DONDERDAG 1 OKTOBER – 19.00 UUR

Mark Mieras is dyslectisch en wetenschapsjournalist en vooral bekend als auteur van ‘Ben ik dat?’ en ‘Liefde’. Deze veelgelezen boeken geven een onthullend en tegelijk herkenbaar beeld van ons soepele brein. Mieras, studeerde cum laude af in de theoretisch natuurkunde en is een enthousiast en veelgevraagd spreker. Tijdens de WEEK VAN DYSLEXIE zal Mark zijn online publiek meenemen in zijn bevindingen betreffende het fascinerende dyslectische brein met zijn uitdagingen en vaardigheden.

VRIJDAG
2 OKTOBER

dr. Sally Shaywitz

Neurowetenschapper (lezing in Engels)
VRIJDAG 2 OKTOBER – 19.00 UUR

Dr. Sally Shaywitz is een wereldberoemde expert op het gebied van lezen en dyslexie. Zij is neurowetenschapper en professor in de kindergeneeskunde aan Yale University School of Medicine. Ook is ze een van de directeuren van het Yale Center for Dyslexia and Creativity.

Dr. Shaywitz doet baanbrekend onderzoek ter bevordering van de wetenschap over dyslexie, om zodoende een kader te maken voor de 21ste eeuw. Ze ontwierp samen met haar man, Dr. Bennett Shaywitz, het dyslexie-model “Sea of Strengths”, waarin wordt benadrukt dat de ingekapselde zwakte in decoderen (bij kinderen en volwassenen met dyslexie) omgeven wordt door een ‘zee van krachten’ zoals sterk kritisch denken en creativiteit.

Dr. Shaywitz heeft ruim 250 wetenschappelijke artikelen geschreven. Haar prijswinnende boek ‘Overcoming Dyslexia’ uit 2003 beschrijft fundamentele wetenschappelijke bevindingen over dyslexie en hoe deze kennis te vertalen naar de praktijk. Dr. Sally Shaywitz is een wereldberoemde expert op het gebied van lezen en dyslexie. Zij is neurowetenschapper en doet al vele jaren baanbrekend onderzoek ter bevordering van de wetenschap over dyslexie. Dr. Shaywitz gaat ons vertellen over de net uitgebrachte update van haar boek Overcoming Dyslexia, waarin de meest recente wetenschappelijke vooruitgang van de 21e eeuw op het gebied van dyslexie en het bieden van zeer praktische benaderingen en specifieke interventies voor ouders en opvoeders worden meegenomen.
Het boek is te verkrijgen bij Bol.com (Overcoming Dyslexia – second edition)

 

Carolien Poels

Taalcoach Engels, dyslexie expert
VRIJDAG 2 OKTOBER – 20.30 UUR

Carolien Poels is taalcoach Engels en begeleidt vanuit haar praktijk, de Dyslexie Academy, dyslectische middelbare scholieren en studenten. Haar eigen struggles op school en haar fascinatie voor de Engelse taal zijn de reden dat dat Carolien zich ging ontwikkelen als taalcoach speciaal voor dyslectische kinderen.

Ze creëerde een innoverende methode waarmee ze deze kinderen, passend bij hun manier van leren, de Engelse taal en grammatica aanbiedt.

Vorig jaar gaf Carolien tijdens de Dag van Dyslexie een zeer succesvolle presentatie, waarmee ze vele ouders, leerkrachten en dyslecten inspireerde en hoop gaf. Daarom vinden we het belangrijk om haar dit jaar tijdens de Week van Dyslexie opnieuw uit te nodigen om zo nog meer mensen te bereiken met haar boodschap: ‘Je kan Engels echt leren als je dyslectisch bent, met de juiste handvatten en stappenplannen. Dit bewijzen mijn studenten keer op keer!’

ZONDAG
4 OKTOBER

Nel Hofmeester

Dyslexie expert, auteur
ZONDAG 4 OKTOBER – 19.00 UUR

Nel Hofmeester is de ‘founding-mother’ van de Week van Dyslexie. Nel heeft zich, direct na haar studie Neerlandistiek op de Universiteit van Amsterdam (1983), gespecialiseerd in dyslexie en laaggeletterdheid. In haar familie komt dyslexie veelvuldig voor. Niet bij Nel en dus heeft ze menig familielid kunnen helpen. Ze zag toen al dat iedere dyslect anders is en dus een eigen leerstijl nodig heeft. Nel heeft in al die jaren, naast het begeleiden van dyslectische studenten op de Hogeschool Rotterdam, belangrijke leerlijnen ontwikkeld voor deze studenten en onderwijsmedewerkers. Haar doel is mensen te laten ontdekken wat hun kwaliteiten zijn en hoe ze die het beste kunnen inzetten bij hun studie.

Eind vorig jaar vertaalde en bewerkte Nel, in samenwerking met Irene Besnard-van Baaren en Kees van den Bos, het boek Positive Dyslexia van prof. Roderick Nicolson. Het verscheen onder de naam: ‘Dyslexie360 – Een totaalplaatje’, met daarin de wetenschappelijke onderbouwing dat dyslexie een talent-diversiteit is met zwakke en sterke kanten. In 2021 komt ‘Dyslexie360 – De Praktijk’ uit. Hierin werken Nel en haar team uit wat die talent-diversiteit betekent voor de verschillende levensfasen, vanaf de babytijd tot en met de tijd dat je gaat leren, studeren, werken, relaties aangaat en misschien wel kinderen krijgt.

Exclusief voor de Week van Dyslexie praat Nel je bij over de inhoud van dit boek, met per hoofdstuk: een karakteristiek van de betreffende levensfase, wat je tegenkomt als je dyslexie hebt, de do’s en don’ts en good practice.

 

drs. Linda Peperkoorn

Relatie- en gedragsexpert
ZONDAG 4 OKTOBER – 20.30 UUR

Linda Peperkoorn, oprichtster van Met Peper Graag Kids, is relatie- en gedragsexpert en de imperfecte moeder van een tweetalig gezin. Al jaren ondersteunt zij gezinnen en met name ouders, in het verbeteren van de relatie met hun kind. Zo leert ze ouders hoe je het beste in elk kind kunt aanspreken zonder die druk, weerstand of conflicten.

Via o.a. talentgerichte communicatie en systeemdenken leert ze families hoe je samen problemen en frustraties bespreekbaar maakt en hoe je daarin gebruik maakt van talent. Om sterke, liefdevolle bruggen naar elkaar te bouwen. Want zoals ze aangeeft: “die ander is niet lastig. Die ander is anders dan jij en dat is lastig”.

MAANDAG
5 OKTOBER

MAANDAG 5 OKTOBER 

SAMEN VOOR

EMPOWERMENT

door: Balans, Impuls & Woortblind en HOI Foundation

SAMEN VOOR EMPOWERMENT

Tijdens de Week van Dyslexie hebben BALANS, HOI en IMPULS & WOORTBLIND de handen ineen geslagen en organiseren ze samen een inspirerende middag over dyslexie. Met als openingsspreker de dyslectische, bevlogen en innovatieve bondscoach van het Nederlands dames hockey team, Marc Lammers die zijn dyslexie heeft omarmd en er zijn kracht van heeft gemaakt! Plus verschillende break-out sessies voor ieder wat wils.

De focus van het evenement is EMPOWERMENT. Iedereen weet hoe belangrijk het is om in je eigen kunnen te geloven. Maar hoe doe je dat als specifieke onderdelen op school of op je werk moeilijk voor je zijn? Hoe zorg je ervoor dat je vol zelfvertrouwen kan functioneren en het beste uit jezelf of je kind kan halen? Deze drie organisaties zullen je op geheel eigen wijze meenemen in hun kennis en ervaringen!

HET PROGRAMMA
19.00 Marc Lammers
20.30 Start Breakout sessie 1
21.00 Start Breakout sessie 2

Lees meer

DINSDAG
6 OKTOBER

Mariska Cornelissen

Communicatiewetenschapper, coach en auteur
DINSDAG 6 OKTOBER – 19.00 UUR

Mariska Cornelissen is communicatiewetenschapper, coach en auteur. Als moeder van twee dyslectische kinderen weet ze uit de eerste hand wat de emotionele uitdagingen zijn voor dyslecten.

Mariska is als een van de eersten die in Nederland door professor Brené Brown is gecertificeerd als trainer van de coachingprogramma’s Daring Way™- en Dare to lead™. Brené Brown’s Ted Talk is met 50 miljoen views een van de meest bekeken Ted talks ooit. Een kijkje waard!

Mariska is auteur van het vorig jaar verschenen boek ‘Nog niet gevloerd’. Een boek over hoe overeind te blijven als je bijna een burn-out hebt. Informatie over haar activiteiten vind je op haar site www.indemoedmetmaris.nl.

In deze bijzondere online sessie behandelt Mariska thema’s als moed, kwetsbaarheid, erbij horen, schaamte en empathie in het licht van leven en leren leven met dyslexie. Een presentatie die je niet mag missen!

dr. Maryanne Wolf

Directeur Center for Dyslexia, Diverse Learners and Social Justice, Universiteit van California (lezing in Engels)
DINSDAG 6 OKTOBER – 20.30 UUR

Maryanne Wolf is een internationaal erkende docent, onderzoeker en auteur van meer dan 130 publicaties, o.a. van het boek Proust and the Squid: The Story and Science of the Reading Brain. Dr. Maryanne Wolf heeft haar hele carrière gewijd aan kinderen met leeruitdagingen. Zij is wetenschapper, docent en een wereldwijde pleitbezorger voor kinderen en geletterdheid.

Ze is de directeur van het nieuw opgerichte Center for Dyslexia, Diverse Learners, and Social Studies aan de UCLA Graduate School of Education and Information Studies. Voorheen was ze de John DiBiaggio hoogleraar Burgerschap en Openbare Dienst en directeur van het Centrum voor Lezen en Taalonderzoek in het Eliot-Pearson Department of Child Study and Human Development aan de Universiteit van Tufts.

In haar presentatie tijdens de Week van de Dyslexie geeft ze u een kijkje in de complexiteit van het lezende brein en het fascinerende brein van dyslectische mensen.

WOENSDAG
7 OKTOBER

Dean Bragonier

Directeur/oprichter NoticeAbility en ‘Executive Dyslexic’ (lezing in Engels)
WOENSDAG 7 OKTOBER – 19.00 UUR

We zijn blij dat Dean Bragonier er ook dit jaar bij is. Dean is dyslectisch, ondernemer en de oprichter van de non-profit organisatie NoticeAbility (no-disability of notice-ability). NoticeAbility ontwikkelt met universiteiten als Harvard en Boston University unieke lesprogramma’s waarvan het eerste (met het thema ‘ondernemen en innoveren’) nu ook in Nederland wordt uitgerold door HOI Foundation (hoi-foundation.nl/het-lesprogramma).

De lesprogramma’s focussen niet op leren lezen en schrijven, maar juist op het ontdekken van de dyslectische krachten om zo het zelfvertrouwen te verstevigen.
“People with dyslexia are a unique tribe of talented, compassionate people. But because it is impossible to determine who has dyslexia by appearance alone, we must come together to identify our tribal members. Week van Dyslexie conference will provide each of us with the opportunity to rejoice in our strengths and companionship.”

Chiquita Welmerink

Trainer/coach 
WOENSDAG 7 OKTOBER – 20.30 UUR

Chiquita Welmerink, van huis uit advocate, specialiseerde zich als trainer, coach en mediator in het helpen oplossen van conflicten. En dan géén schikking, géén water bij de wijn, maar oplossingen waar je écht tevreden mee bent.

Chiquita staat bekend om het feit dat zij op inspirerende wijze haar expertise en passie weet te delen en kan overbrengen. Zij laat je zien hoe je de angel eruit kunt halen zodat er ruimte ontstaat voor een echte oplossing. En het bijzondere is dat je de andere partij daar niet voor nodig hebt ook al denk je van wel.

Ouders en leerkrachten willen het beste voor hun kind/leerling. Ieder op zijn eigen wijze. Soms gaat dat erg goed en boek je resultaat. Je kind gaat met plezier naar school. En soms loopt het niet, je voelt dat het niet meer stroomt. Dan speelt er iets. Chiquita laat je tijdens deze lezing zien dat je de communicatielijnen tussen jou als ouder en de docent van je kind weer open kan zetten en het beste voor je kind kan bereiken.

DONDERDAG
8 OKTOBER

WEEK VAN
DYSLEXIE
BUSINESS
EVENT

8 OKTOBER | hosted by

ABN AMRO
HOI Foundation

WEEK VAN DYSLEXIE
BUSINESS EVENT

8 oktober | 16:00

De kracht van
out-of-the-box denkers

Georganiseerd door HOI Foundation en ABN AMRO
Gepresenteerd door Hella Hueck Journalist FD
Opening door de talentvolle en dyslectische stadsdichter
Gershwin Bonevacia

Gasten o.a.
Boris Veldhuijzen van Zanten Ondernemer, eigenaar TNW
Hennie van der Most Ondernemer
Sabine Content Directeur Corporate, GRI (Global Reporting Initiative)

Join us bij het Business Event van de WEEK VAN DYSLEXIE! In samenwerking met ABN AMRO organiseert HOI Foundation ’De kracht van out-of-the-box-denkers’ in de 21ste eeuw. Dyslectici hebben o.a. enkele van ’s werelds grootste uitvindingen gedaan en zeer succesvolle bedrijven opgezet. Toch wordt dyslexie nog steeds als een nadeel gezien. Hella Hueck gaat in gesprek met bekende ondernemers zoals Boris Veldhuijzen van Zanten en Hennie van der Most over waarom dyslexie juist grote voordelen voor bedrijven heeft. Schrijf je in en ervaar dat het je veel oplevert wanneer je perceptie over dyslexie verandert. Maak gebruik van de kracht van out-of-the-box denkers op de werkvloer!